Foredrag

Det er folk fra lokalområdet, der er inviteret til at holde et lille foredrag på ca. 1 time.
Der bliver kaffe og kage undervejs.

Sted: Aktivitetscenter Struer, Salen

Tid: Tirsdag i ulige uger kl. 14.00-15.30

Tilmelding: Torsdagen før

Pris: 50 kr. inkl. kaffe og kage

Tilmeld dig på kontoret

Luk alle
Åben alle

Asger Brodersen er formand for Nordvestjysk Fjordkultur, der er en forening i et gammelt pakhus på Struer Havn. Det er foreningens formål at formidle og bevare de kulturelle og menneskelige værdier fra den maritime kulturarv i og ved Limfjorden, både gennem håndværk, håndelag og kulturformidling.

Asger Brodersen vil fortælle om arbejdet med renovering, nybygning og vedligeholdelse af bådsamlingen krydret med en række anekdoter fra foreningens liv i værkstederne og ved sejladsen med bådene.

Henny Sidelmann blev for tre år siden udnævnt som honorær konsul for Litauen - et land, som hun er meget optaget af, og som hun har udviklet en kærlighed til. Henny Sidelmann bor i Holstebro og konsulatet finder vi i hendes privatbolig her.

Som konsul er hendes opgave bl.a. at udbygge Litauens kulturelle profil i det vestjyske, støtte og udvikle danske investeringer i det litauiske erhvervsliv, og betjene og vejlede litauiske statsborgere, der bor og arbejder i et område, hun selv har defineret som svarende til det gamle Ringkøbing Amt.

Hun vil også gerne hjælpe for eksempel foreninger eller skoler, der kunne tænke sig
at rejse på ferie eller studietur til Litauen.

I den tidligere Odby Friskole finder vi en kunstperle på Thyholm, hvor ildsjælen Bruno Nordensgaard har etableret kunstmuseet Mississippi, og som Bruno tilbage i 2014 selv har udtalt: ”Det skal være en pendant til Louisiana. Alle mennesker burde tage på Louisiana en gang om året, for man får så meget inspiration af at gå rundt derovre en dag. Og det er den virkning, jeg håber, at vi kan skabe her på Thyholm i mindre målestok”. Og man må bestemt sige, at dette projekt er lykkedes på alle måder, hvor Mississippi gennem årene har stået bag flere succesfulde udstillinger af høj kvalitet med både professionelle kunstnere og kunstnere, der er på vej.

Denne tirsdag vil Karin og Ebbe Toftgaard fortælle lidt om deres liv på gården Lindtorp ved Linde, som de solgte for et års tid siden.

Ebbe vil berette lidt om gårdens historie og Karin om sin store interesse, nemlig akvarelmaling. En hobby/interesse som har vokset sig større og større de sidste mange år, og som har ført til mange udstillinger, oprettelse af et lille galleri, undervisning i akvarelmaling m.m. Der bliver mulighed for at se og købe nogle af
Karins akvareller og kort.

Foredraget vil blive krydret med fællessange fra Limfjordslandet.

Altzheimer og andre demenssygdomme ændrer hvert år livet for mange familier.
At se et kært familiemedlem forandre sig i takt med, at demenssygdommen udvikler sig, er meget overvældende og svært for de fleste. Men livet med demens skal ikke gå i stå.

På Café Kilen i Struer gør man rigtig meget for både demensramte og for de pårørende og det er dette, vi kan høre Ruth Mortensen, som er frivilllig i Café Kilen og demenskoordinator Gitte Kjærgaard fortælle om i foredraget her.

Viktoriia Pasichenko har boet 9 år i Danmark og er nu selvstændig med eget firma i Business Park i Struer – firmaet Newworkers, hvor hun gør et kæmpe arbejde med at formidle job og hjælpe de godt 200 ukrainere, der i forbindelse med krigen i hjemlandet, kom til Struer.

Netop dét, at Viktorria taler et næsten perfekt og fejlfrit dansk, hjalp hende til at være Struer Kommunes bindeled til Ukraine og til de ukrainere, der kom til Struer.

I Struer findes bl.a. en genbrugsbutik, hvor de ting, man afleverer, bliver solgt. På denne måde forvandles genbrugstøj samt møbler og m.m. til penge, som bliver brugt til nødhjælp og socialt arbejde både herhjemme og ude i den store verden.

Alene salget af genbrugstøj indbringer millioner af kroner til Røde Kors’ hjælpearbejde i Danmark og internationalt. I 2020 lå overskuddet på 54 mio. kr.

Dansk Røde Kors er meget afhængige af frivillige medarbejdere – det være sig både som frivillig i butikkerne, humanitære husstandsindsamlinger, hjælp til voldsudsatte kvinder og deres børn, hjælp til flygtninge, hjælp til ensomme, besøgsvenner og meget, meget mere.

Under den tyske besættelse var Struer en meget vigtig brik i krigsspillet.
Værnemagten indså nemlig tidligt, at Struer var et knudepunkt for både jernbane og skibstrafik, og dette gjorde byen til et taktisk godt sted at operere ud fra. Det har adskillige Struer-boere sikket godt vidst, men først senere er Struer for alvor kommet med på det historiske landkort for steder, der var vigtige under
2. Verdenskrig.

Under besættelsen huserede besættelsesmagten 10 steder i Struer, og blandt andet var der to sygehuse i Struer. Et ved Ølbyvej, der var beregnet til epidemisygdomme.

Det andet sygehus var på gymnasiet – forbeholdt folk med brækkede arme og ben.

Dette og m.m. om Struer under besættelsen vil Verner Trabjerg fortælle os om.